Protetik diş tedavisi yani halk dilindeki tabiriyle protez tedavisi en çok diş kayıpları nedeniyle yapılmaktadır. Diş kayıpları estetik, fonksiyon ve konuşma problemlerine sebep olur. Kaybedilen dişler ve çevre dokuların tedavisi çoğunlukla sabit protezler, uygun görüldüğünde implant üstü protezler ve yeri geldiğinde hareketli protezler ile yapılabilmektedir.
Kaplama köprü yapımında kullanılan materyaller nelerdir ?
Kaplama ve köprüler için çoğunlukla metal altyapılı porselenler veya zirkonyum altyapılı porselenler kullanılmaktadır.
İmplant tedavisi sonrasında yapılan protezlerin ömrü implantlarla ilişkili midir? Bakımı için neler yapılabilir?
İmplant tedavisi sonrasında yapılan protezler sabit veya hareketli olarak değişmektedir. İmplantlar sitemizdeki implant sayfasında da anlatıldığı gibi hassas materyallerdir ve ömrünü belirleyen pek çok etken vardır. Hastanın hem implant hem de protezine olan özeni ve bakımı ömrünü etkilemektedir.
Metal destekli porselen ile zirkonyum destekli porselenlerin birbirine göre avantajları nelerdir?
Zirkonyum elementi ile yapılan protezler dayanıklılığı ve estetikliği açısından metal destekli porselenlere göre daha avantajlıdır. Zirkonyum kronların dezavantajı olarak söylenebilecek tek şey, tek nokta baskısına ( ip koparma ,bant koparma , tırnak yeme) direnci düşüktür.
Hareketli protezler hangi durumlarda tercih edilir?
Hareketli protezler; ağızdaki mevcut diş sayısı ve konumunun sabit protez yapımına olanak vermediği durumlarda yapılan; dişlerle birlikte çevredeki yumuşak doku ve sert dokuları (çene kemiği, damak) destek alarak yapılan takıp çıkarılabilen protezlerdir. Ağızda kalan dişlere hazırlanan kanca veya hassas tutucu yardımıyla hareketli protez ağızdaki dişlere yerleştirilerek kullanılır. Ağızda hiç diş kalmaması durumunda yapılan hareketli protezlere de “tam protez(damak)” adı verilir. Hareketli protezler alanında uzman hekimler teşhis ve planlaması ile yapılmaktadır.